feedback
Nalazite se na: Što raditi > Aktivnosti > Ribolov

Ribolov

Ljubitelji sportskog i rekreativnog ribolova, bilo slatkovodnog ili morskog, u Biogradu će pronaći savršenu lokaciju za ostvarenje svog hobija. U zaleđu grada, na samo pet kilometara udaljenosti, prostire se Vransko jezero, jedno od najvećih hrvatskih jezera i park prirode. Budući da u ovo, inače slatkovodno jezero ulazi morska voda u njemu su prisutne i morske i slatkovodne vrste riba. Od slatkovodnih vrsta tu je jegulja, riječna babica, šaran, babuška, crvenperka, som, štuka i gambuzija, dok su od morskih najzastupljeniji cipli. Za ribolov je potrebno nabaviti ribolovnu dozvolu, a budući je tu zona parka prirode, zabranjeno je loviti noću. Među najboljim lokacijama za ribolov su kanal u blizini autokampa, te Prosika, kanal koji spaja jezero s morem. Tu je uređena i lučica, te info centar za posjetitelje.
Ljubitelji morskog ribolova mogu birati između tzv. udičarenja ili podvodnog ribolova. Sportsko-rekreativnim pecanjem možete se baviti bilo gdje na području grada Biograda uz odgovarajuće dozvole i poštujući sezonska ograničenja o zabrani ribolova na plažama, lučicama i lukama. Isto vrijedi i za susjedne otoke i otočiće koji ne ulaze u zone posebne zaštite poput nacionalnih parkova i parkova prirode. U NP Kornati stupa na snagu odredba prema kojoj neće biti dopušten rekreativni ribolov osim za domicilno stanovništvo, ali i to uz ograničenja ulova. No, još uvijek vam preostaju mnogi otoci i otočići ovog najbrojnijeg arhipelaga. Tu ima ribe u izobilju – podlanica, palamida, zubataca, panula, brancina, sipa, lignji, hobotnica i mnogočega drugog. Samo vodite računa o lovostaju za pojedine vrste. Najbolji ribolov je u ranim jutarnjim satima zbog smiraja vjetra, pa mnogi ribiči ustaju prije zore i odlaze svojim brodicama na more nadajući se dobrom ulovu.

Podvodni ribolov je priča za sebe. Smatra se iznimnom vještinom i može ga se nazvati kraljicom ribolova. Zakon o ribolovu je propisao brojna ograničenja u ovom sportu. Tako sa sobom smijete imati maksimalno dvije podvodne puške, loviti možete isključivo danju i to na dah, što znači da je zabranjena uporaba ronilačkih aparata koje ne smijete držati niti u plovilu. Mjesta za podvodni ribolov tu je napretek budući da područje obiluje malim nenastanjenim otočićima i hridima oko kojih je podmorje prebogato ribom. Za ovu vrstu ribolova također vrijede ograničenja u području NP Kornati.
Poseban adrenalin mnogim ljubiteljima ribolova predstavlja Big Game Fishing, lov na tune, ali i druge velike ribe poput sabljarki i morskih pasa. U ovu kombinaciju adrenalinske zabave i sporta odlazi se na snažnim i brzim brodicama na otvoreno more, a organizira ga nekoliko agencija u gradu Biogradu.


Biograd u fotografijama
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
Vremenska prognoza
weather icon 12°C
Vlažnost 81.9 %
Tlak zraka 1007 hPa
Vidljivost 10 km
Brzina vjetra 7.6 kph
Kontakt podaci

Turistička zajednica Grada Biograd na Moru

Put Solina 4
23210 Biograd na Moru
Tel. +385 (0)23 383 123, 385 382
Fax. +385 (0)23 383 123
E-mail: info@tzg-biograd.hr

Turistička zajednica grada Biograd na Moru htz logo Cookie Policy HTML5, CSS3, PHP by:  nove vibracije logo Nove vibracije