feedback
Nalazite se na: Otkrijte destinaciju > Okruženje > NP Plitvička jezera

NP Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera površinom je najveći (294.82 km2) od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Područje Plitvičkih jezera proglašeno je nacionalnim parkom 1949. godine i time je to najstariji nacionalni park u Hrvatskoj. Godine 1979. Nacionalni park Plitvička jezera uvršten je u Popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

Park predstavlja fenomen krške hidrografije. Jezera su poznata po sedrenim slapištima i stalnom biodinamičkom procesu rasta sedre u specifičnim ekohidrološkim uvjetima. Sedra je porozna vapnenačka stijena nastala taloženjem kalcijeva karbonata iz vode koja gradi barijere, pragove i druge oblike u krškim rijekama i potocima. Proces stvaranja sedre posebno je naglašen na slapištima Plitvičkih jezera. Odvija se bez prestanka, i dok posjetitelji uživaju u šetnji Parkom. Rastom sedre nastaju veličanstveni mnogobrojni slapovi. S vremenom voda mijenja svoj tok ostavljajući neke barijere suhima, ali potičući rast sedre na drugim mjestima. Ta pojava pruža osjećaj da Plitvička jezera nikad nisu ista.

Šira zona Nacionalnog parka skriva bogata šumska i livadna staništa s raznolikim i mnogobrojnim vrstama biljaka i životinja. Najveći dio šumskih zajednica obuhvaćaju zajednice bukve i jele.
Posebno se ističe bukovo-jelova prašuma Čorkova uvala, jedna, od najljepših u Europi. O bogatstvu flore govori, do sada poznatih, 1267 biljnih vrsta, od kojih je, 75 endema, te čak 55 različitih vrsta orhideja.

Dosadašnjim istraživanjima na području Parka pronađena je 321 vrsta leptira, 161 vrste ptica i 21 vrsta šišmiša, što samo nagovještava bogatstvo životinjskog svijeta. Od velikih predatora, najatraktivniji stanovnik plitvičkih šuma je smeđi medvjed (Ursus arctos).

Jedan od prvih istraživača toga prirodnog fenomena, akademik Ivo Pevalek, još je davne 1937. godine rekao: „Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, ali Plitvička jezera su samo jedna." Morate ih vidjeti!

Moguće aktivnosti u parku su: pješačenje, planinarenje, vožnja električnim brodom i vlakom, fotografiranje, vožnja biciklom, skijanje, veslanje.
 

Kontakt

Nacionalni park Plitvička jezera
HR – 53 231 Plitvička jezera
Tel. +385 (0)53 751 015
Fax. +385 (0)53 751 013
e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr
www.np-plitvicka-jezera.hr


Biograd u fotografijama
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
Vremenska prognoza
weather icon 15°C
Vlažnost 67.3 %
Tlak zraka 1007 hPa
Vidljivost 10 km
Brzina vjetra 9.4 kph
Kontakt podaci

Turistička zajednica Grada Biograd na Moru

Put Solina 4
23210 Biograd na Moru
Tel. +385 (0)23 383 123, 385 382
Fax. +385 (0)23 383 123
E-mail: info@tzg-biograd.hr

Turistička zajednica grada Biograd na Moru htz logo Cookie Policy HTML5, CSS3, PHP by:  nove vibracije logo Nove vibracije