feedback
Nalazite se na: Otkrijte destinaciju > Okruženje > NP Paklenica

NP Paklenica

Zadivljujuća ljepota mitske hrvatske planine, Velebita, svoj vrhunac dosegla je upravo u Nacionalnom parku Paklenica. Na relativno malenom prostoru od svega 95 četvornih kilometara susrećemo se s iznimno velikim bogatstvom geomorfoloških fenomena, raznolikošću biljnoga i životinjskoga svijeta, atraktivnim krajolicima i netaknutom prirodom.

Budući da je izgrađena od vapnenca i dolomita, Paklenica se odlikuje bogatstvom krških pojava kakve su primjerice škrape, kamenice, prozorci, kukovi, jame, špilje …
Najveće i najbogatije špiljskim ukrasima jesu špilja Manita peć, koja je uređena za turistički obilazak, te jama Vodarica.

Šume pokrivaju dvije trećine površine Parka i odlikuju se najrazličitijim biljnim zajednicama, od bukovih šuma do autohtonih šuma crnoga bora.


Paklenica je dobila ime prema smoli crnog bora, tzv. paklini, koja se upotrebljavala za premazivanje brodova, a nerijetko i u narodnoj medicini.

 

Među florističkim ukrasima Paklenice ističe se vegetacija stijena, osobito razne vrste zvončića, a na kamenjaru prevladavaju kadulja i vrijesak.
Na pakleničkim livadama rastu mnogobrojne vrste orhideja i ljiljana.

Velika očuvanost ekosustava preduvjet je bogatstvu i raznolikosti životinjskoga svijeta Paklenice, koji se procjenjuje na  više od 4.000 različitih vrsta. 
Ondje se nerijetko mogu susresti pojedine vrste koje su nestale na mnogim europskim područjima. Posebno se to može reći za neke vrste leptira, npr. uskršnji leptir, prugasto jedarce ili lastin rep. 

Pješačenje je jedini način da  doista upoznate Paklenicu. Na području Parka postoji oko 150 km staza i putova, od turističkih koji iz kanjona Velike Paklenice vode do špilje Manite peći, šumarske kuće Lugarnice i planinarskoga doma, do planinarskih koji vode do najviših velebitskih vrhova, Vaganskog vrha (1 758 m) i Svetog brda (1 753m).
Pri kretanju planinarskim stazama preporučamo Vam da se koristite specijaliziranim planinarskim kartama koje možete kupiti u Upravi Parka, na ulaznoj recepciji Parka te u suvenirnici u kanjonu Velike Paklenice.

Više od pola stoljeća tradicije alpinizma i sportskog penjanja stavilo je Paklenicu uz sam bok najpoznatijim europskim penjačkim središtima. Penjalište raspolaže s gotovo 400 penjačkih smjerova različitih težina i dužina, a sezona penjanjanja u Paklenici traje od ranog proljeća do kasne jeseni.    
Najveći broj penjača ovdje se okuplja oko 1. svibnja kada se održava tradicionalni međunarodni penjački susret i natjecanje Big Wall Speed Climbing.

Kontakt

Javna ustanova "Nacionalni park Paklenica"
Dr. Franje Tuđmana 14a
HR – 23 244 Starigrad – Paklenica
Tel. +385/23/369-202; 369-155
Fax. +385/23/359-133
e-mail: prezentacija@paklenica.hr
www.paklenica.hr
 


Biograd u fotografijama
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
Vremenska prognoza
weather icon 12°C
Vlažnost 81.9 %
Tlak zraka 1007 hPa
Vidljivost 10 km
Brzina vjetra 7.6 kph
Kontakt podaci

Turistička zajednica Grada Biograd na Moru

Put Solina 4
23210 Biograd na Moru
Tel. +385 (0)23 383 123, 385 382
Fax. +385 (0)23 383 123
E-mail: info@tzg-biograd.hr

Turistička zajednica grada Biograd na Moru htz logo Cookie Policy HTML5, CSS3, PHP by:  nove vibracije logo Nove vibracije