feedback
Nalazite se na: Otkrijte destinaciju > Okruženje > NP Krka

NP Krka

Sa svojih sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Životinjski svijet Nacionalnog parka Krka vrlo je bogat i raznolik s brojnim endemičnim, rijetkim i ugroženim svojtama. I raznolik biljni svijet sa 860 svojta privlači stručnjake i posjetitelje.

Nacionalni park Krka može se posjećivati tijekom čitave godine.Može se razgledati: Skradinski buk, Roški slap i ostale lokalitete, šetati edukativnom stazom, pogledati etnografsku prezentaciju, okrijepiti se u ugostiteljskim objektima ili kupiti suvenire. Otok Visovac, Roški slap i manastir Krku te utvrdu Trošenj moguće je i organizirano posjetiti izletničkim brodovima.

 

Roški slap je izuzetno zanimljiv zbog kaskada u koje je narod nazvao Ogrlice, zbog osebujne i bogate vegetacije, mlinova i stupa od kojih su neki obnovljeni i mnogo čega drugoga.
Oko 14 kilometara nizvodno od Miljacka slapa nalazi se Roški slap, šesti i pretposljednji slap na rijeci  Krki. Ime je dobio po gradini Rog kojoj se danas jedva naziru tragovi. Kanjon se u ovom dijelu širi u obliku lijevka. Početak sedrene barijere čini niz malih kaskadica (u narodu zvane Ogrlice), dok je sredina sastavljena od brojnih rukavaca i otočića.

Skradinski buk je posljednja, sedma, najduža sedrena barijera na rijeci Krki. Nalazi se oko 13 kilometara nizvodno od Roškog slapa, odnosno ukupno 49 km nizvodno od izvora. Rast sedrene barijere Skradinskog buka prouzročio je ujezerenje vode rijeke Krke do Roškog slapa i tri kilometra donjeg toka rijeke Čikole, tvoreći tako jedan od najneobičnijih i najljepših krajobraza Nacionalnog parka Krka. Preko 17 stepenica Skradinskog buka raspoređenih na 800 metara dužine prelijevaju se zajedničke vode rijeka Krke i Čikole. Širina slapa je od 200 do 400 metara s ukupnom visinskom razlikom 45,7 m.

Kontakt

Javna ustanova "Nacionalni park Krka"
Trg Ivana Pavla II br.5
HR – 22 000 Šibenik
Tel. +385 (0)22 201 777
e-mail: info@npk.hr
www.npkrka.hr


Biograd u fotografijama
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
  • biograd images
Vremenska prognoza
weather icon 12°C
Vlažnost 81.9 %
Tlak zraka 1007 hPa
Vidljivost 10 km
Brzina vjetra 9.4 kph
Kontakt podaci

Turistička zajednica Grada Biograd na Moru

Put Solina 4
23210 Biograd na Moru
Tel. +385 (0)23 383 123, 385 382
Fax. +385 (0)23 383 123
E-mail: info@tzg-biograd.hr

Turistička zajednica grada Biograd na Moru htz logo Cookie Policy HTML5, CSS3, PHP by:  nove vibracije logo Nove vibracije